Obec Dubové pri Turčianskych Tepliciach

     

 

   

Menu

DYCHOVÁ HUDBA  - Dubovčianka

 

História obce

Obecný úrad

 - Úradné hodiny

 - Obecné zastupiteľstvo

 - Legislatíva

 

Kultúra

  - Divadelný súbor

  - Dychová hudba

  - Moderná kapela

  - Folklórny súbor

  - Spevácka skupina

 

Šport

 

Školstvo

  - Materská škola

  - Základná škola

 

Iné organizácie

 - SČK

 - Hasičský zbor

 - Poľovnícke združenie

 - Urbárske spoločenstvo

 

Foto Galéria

 - rok 2005

 - rok 2006

 - rok 2007

 

Kontakt

 

V obci nikdy nechýbala dobrá muzika. Po dvoch džezových skupinách prebrala štafetu prvá dychová hudba — Dubovčianka. Založenie tohto súboru sa oficiálne datuje od februára 1972. Predtým však bolo treba vykonať množstvo organizačnej práce, ktorú zabezpečoval vtedajší výbor Základnej organizácie Zväzu požiarnej ochrany. Bolo treba zakúpiť a opraviť nástroje, zabezpečiť notový materiál, získať učiteľov a vybrať budúcich hudobníkov.

 Do tajov hudobnej teórie a hry na nástrojoch nám pomáhali prenikať Ivan Rešetár a Ing. Ivan Lettrich.

 Prvé vystúpenie sa uskutočnilo v auguste 1972 pri oslavách 28. výročia SNP. Notový materiál vtedy zabezpečili hudobný skladateľ Jaroslav Tomaník a vedúci folklórneho súboru z Topoľčianok Štefan Laktiš.

 Z dychových hudieb, ktoré v Turci pôsobili, zostali už len dve. Jedna v Martine pod názvom Turčianka a druhá v Dubovom.  Dychovka  zožala nejeden úspech na rôznych súťažiach, uskutočnila tiež niekoľko koncertov ť Poľsku. Úspechom je i nahráte CD, jeho krstným otcom sa stal Rastb Piško, ktorý s Dubovčiankou kedysi začínal. V súčasnosti súbor pracuje pod vedením Dušana Hullu, umeleckým vedúcim je Rudolf Medveď, ktorý sa venuje úprave ľudových piesní pre dychovku. Súbor má trinásť členov, z toho päť z Dubového, šesť z Martina a dvoch z Prievidze. Speváčkou je Katarína Školnová a spevákom Ján Bodá.

 

Počasie:

  Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

Doprava:

   Vyhľadanie spoja

www.ZSR.sk

www.SAD.sk

Komunikácia

  Vyhľadanie čísla

Hľadanie PSČ:

 

   Vyhľadanie PSČ