Obec Dubové pri Turčianskych Tepliciach

     

 

   

Menu

FOLKLÓRNY SÚBOR - Prameň

 

História obce

Obecný úrad

 - Úradné hodiny

 - Obecné zastupiteľstvo

 - Legislatíva

 

Kultúra

  - Divadelný súbor

  - Dychová hudba

  - Moderná kapela

  - Folklórny súbor

  - Spevácka skupina

 

Šport

 

Školstvo

  - Materská škola

  - Základná škola

 

Iné organizácie

 - SČK

 - Hasičský zbor

 - Poľovnícke združenie

 - Urbárske spoločenstvo

 

Foto Galéria

 - rok 2005

 - rok 2006

 - rok 2007

 

Kontakt

 

Folklórne súbory sú pre mnohé obce pýchou. Od roku 1983 to inak nieje ani v Dubovom. Začiatky však neboli jednoduché. Najskôr sa museli od starších spoluobčanov zozbierať ľudové piesne a rôzne pásma. No už o rok neskôr sa v kultúrnom dome konala prvá okresná prehliadka folklórnych skupín a sólistov.

Napriek ťažkým začiatkom funguje folklórna skupina úspešne dodnes pod názvom Prameň. Okrem toho, že súbor vystupuje pri každej príležitosti v miestnom kultúrnom dome, zúčastňuje sa aj vystúpení v iných obciach a na iných podujatiach. Každoročne si jeho členovia nenechajú ujsť ani Turčianske slávnosti folklóru, ktoré sú pre nich najväčším podujatím, na akom majú možnosť účinkovať.

Súbor má v súčasnosti dvadsaťdva členov. Vedúcou skupiny je Anna Lettrichová, ktorá ju pevnou rukou vedie už niekoľko rokov. Napriek tomu, že od svojho vzniku sa súbor omladil, prispeli k tomu hlavne mladé dievčatá a v súbore tak stále chýbajú mladí muži.

Najdlhšie pôsobiacou členkou, ktorá vo folklórnej skupine pôsobí od jej vzniku, je Lenka Knietlová. Svoje dlhoročné pôsobenie v súbore ani nemusí vysvetľovať - vzťah k ľudovým piesňam, krojom, celkovo folklóru, ale i skvelému kolektívu ju už dvadsaťdva rokov držia v súbore.

Folkloristi sa však okrem vystúpení podieľajú aj na organizovaní dedinských zábav. Počas fašiangov zas chodia spievajúc a tancujúc po dedine (spolu s požiarnikmi a dychovou hudbou Dubovčiankou). Súbor tiež nahral CD s názvom Rok na Dubovom.

Folklór v dnešnej dobe nie je vyhľadávaný tak, ako v minulosti. Napriek tomu sa v mnohých obciach jeho tradícia udržiava, členovia súborov chcú ďalej odovzdávať naše ľudové piesne a v pásmach odhaľovať ľudové zvyky, ktoré boli pred niekoľkými rokmi pre nás typické. Folklórny súbor Prameň je skvelým kolektívom ľudí, ktorých nespája len láska k folklóru, ale i vzájomné porozumenie a priateľstvo. To všetko sa odráža v ich vystúpeniach, z ktorých sála úprimnosť, ľudskosť a radosť.

 

 

 

 

30. VÝROČIE ZALOŽENIA FOLKLÓRNEJ SKUPINY PRAMEŇ - 24.8.2013

 

História FS Dubové

Folklórna skupina - PRAMEŇ Vás srdečne pozýva na oslavy 30. výročia založenia folklórnej skupiny - PRAMEŇ, ktorá sa uskutoční 24.8.2013 so začiatkom o 16:00 hod v Kulturnom dome Dubové.

Program:

16:00-18:00 hod. Spomienky, Krst CD "Cez Dubovô vodička", Spoločný kultúrny program FS PRAMEŇ a Folklórneho súboru TURIEC

 

18:00-20:00 hod. Vystúpenie ľudovej hudby Kramárovcov

 

20:00-04:00 hod. Tanečná zábava so Štvrtou tretinou, Zábavný kultúrny program  FS Prameň

 

Počasie:

  Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

Doprava:

   Vyhľadanie spoja

www.ZSR.sk

www.SAD.sk

Komunikácia

  Vyhľadanie čísla

Hľadanie PSČ:

 

   Vyhľadanie PSČ